Nápady pro Opavu 2020

Sběr nápadů probíhal od 15. 1. 2020 do 2. 3. 2020, kdy prostřednictvím elektronického formuláře mohli občané podávat své nápady na zlepšení veřejného prostoru v Opavě.

V roce 2020 byla na realizaci nápadů uvolněná částka 1.500.000 Kč, o kterou se ucházelo celkem 17 nápadů, kdy po všech ověřeních a interních hlasováních prošlo do veřejného hlasování 10 nápadů.

Novinkou v tomto ročníku bylo rozdělení na „velké“ projekty od 101.000 Kč do 400.000 Kč a „malé“ projekty v částce do 100.000 Kč.

O těchto 10 nápadech pak veřejnost hlasovala od 1. 6. 2020 od 15. 6. 2020.

Nejvíce hlasů získalo těchto 6 nápadů s následujícím počtem hlasů:


Nápady velkého charakteru (101.000,- až 400.000,-)

Vyšplhej se na své hnízdo - 218 hlasů

Taneční parket pod širým nebem - 203 hlasů

Projekt Integrace - 192 hlasů
 

Nápady malého charakteru (do 100.000,- )

Úprava parčíku - 123 hlasů

Mlžítka v centru města - 119 hlasů

Bosá stezka s názvem Řeka - 114 hlasů
 

Vyšplhej se na své hnízdo

Lokalita: Dětské hřiště v Malých Hošticích, areál TJ Slavia Malé Hoštice

Tento nápad rozšiřuje herní nabídku hřiště pro jeho větší atraktivitu a zábavnější i pro starší děti, které svůj čas tráví často u PC nebo mobilů. Zároveň tímto zlepšíme tělesnou kondici dětí šplhacími konstrukcemi a připravíme je eventuálně
na pozdější povolání ve výškách. Nová průlezka dá dětem příležitost ke šplhání, lezení a k rozvíjení jejich motorických dovedností.

 

Taneční parket pod širým nebem

Lokalita: Městské sady Opava, u bývalého amfiteátru

Předmětem projektu je výstavba venkovního nezastřešeného tanečního parketu, který by měl rovný mírně klouzavý povrch, aby byl vhodný pro tanec. Povrch by bylo zároveň nutné zhotovit z materiálu odolného vůči přírodním podmínkám jako je déšť, vítr, sníh apod. (např. dřevoplast). Rozloha parketu by měla být min. 50m2. V jeho blízkosti by se mělo nacházet veřejné osvětlení, nebo bude potřeba vybudovat osvětlení vlastní. Případně by jako osvětlení a zároveň dekorace mohly sloužit světelné řetězy. V okolí tanečního parketu by měly být vystavěny lavičky, odpadkový koš a případně i stoly. Vhodná by byla dostupnost veřejného WC a v ideálním případě také výstavba přípojky energie, aby k ní mohla být zapojena aparatura na hudbu.

Realizace tohoto nápadu by pomohla organizovat venkovní kulturní akce, lekce tance, jógy, divadelní představení, moderní cirkus, literární večery, koncerty a další. Parket se dá využít také jako prostor pro výuku žáků a jejich hry v přírodě.

Projekt Integrace

Lokalita: náměstí Slezského odboje, stávající dětské hřiště

Cílem nápadu je doplnění dvou herních prvků na stávající dětské hřiště na náměstí Slezského odboje (houpačky a kolotoče
pro dva invalidní vozíčky). Záměrem projektu INTEGRACE je sblížení zdravých a handicapovaných  dětí při společných hrách. Dalším přínosem je fakt, že v blízkosti stávajícího hřiště je Základní škola a Praktická škola, která toto dětské hřiště plně využívá. Prioritním přínosem pro veřejnost je, aby si vždy mohly bez jakýchkoli bariér společně hrát zdravé i handicapované děti.

Úprava parčíku

Lokalita: křížení ulic Mlýnská a Ovocná

Cílem nápadu je revitalizace parčíku u křížení ulic Mlýnská a Ovocná. Vytvořit tak klidový prostor pro trávení volného času jak pro starší generace obyvatel, tak pro maminky s dětmi, pro které v dané oblasti takovýto prostor chybí. Snahou je vybudovat nové prostory pro posezení i s možností odstavení kola, vytvoření dvou hracích prvků pro děti, likvidace současné nevzhledné zeleně a vysazení nových okrasných stromů, habrů a keřů. Dále vytvoření přírodní organické cestičky pro kopírování současné zkratky pro průchod parčíkem.

Mlžítka v centru města

Lokalita: Horní náměstí u Hlásky, u prodejny Baťa

Cílem nápadu je zakoupení tří mlžících sprch a jejich umístění u Hlásky a u prodejny Baťa. Mlžítka by pomohla snížit pocitovou teplotu a poskytnout osvěžení návštěvníkům centra v letních měsících. Mlžící sprchy mají nízkou spotřebu vody a energie.

Tento nápad má zatraktivnit návštěvu centra města i v nepříznivých letních teplotních podmínkách snížením pocitové teploty v centru města.

Bosá stezka s názvem Řeka

Lokalita: park Opava - Vávrovice

Prostor parku je nově upravený, je v něm již workoutové hřiště a také dost prostoru pro bosou stezku. Hlavním cílem nápadu je proměna současného prostoru parku v prostor s přírodní relaxační zónou. Prostor je využíván širokou veřejností. Nejen místními občany, ale i lidmi, kteří zde projíždějí po cyklostezce. Místo jim může posloužit k odpočinku a relaxaci. Bosou stezku by mohlo doplnit ustavení velkého balvanu případně pořezaných pařezů a vrbového domečku. V letních měsících zde mohou probíhat autorská čtení, jógová cvičení a podobně. Předkladatelka by zde chtěla také vysadit nové stromy, které by byly útočištěm pro chráněné ptactvo, které zde je. Ptačí budky pro strakapoudy, sýkorky, krmítko a hmyzí hotel. Bosá stezka by měla být pojmenována Řeka podle knihy Ludmily Hořké (prababička předkladatelky).