Nápady pro Opavu 2021

Sběr nápadů probíhal od 15. 1. 2021 do 1. 3. 2021, kdy prostřednictvím elektronického formuláře mohli občané podávat své nápady na zlepšení veřejného prostoru v Opavě.

V roce 2021 byla na realizaci nápadů, stejně jako v roce předešlém, uvolněna částka 1.500.000 Kč,
o kterou se ucházelo celkem 21 nápadů, kdy po všech ověřeních a interních hlasováních prošlo do veřejného hlasování 11 nápadů.

Stejně jako v loňském roce, i v tomto ročníku byly nápady rozděleny na „velké“ projekty od 101.000 Kč do 400.000 Kč a „malé“ projekty v částce do 100.000 Kč.

O těchto 11 nápadech pak veřejnost hlasovala od 1. 6. 2021 od 15. 6. 2021.

Nejvíce hlasů získalo těchto 6 nápadů s následujícím počtem hlasů:

 

Počet hlasů - Nápady velkého charakteru (100-400 tisíc Kč)

Venkovní posilovna pro všechny - 476 hlasů

Hřiště pro jaktařské děti - 474 hlasů

Workoutové hřiště a herní prvek pro DŠ a ZŠ Opava, Otická

 

Počet hlasů - Nápady malého charakteru (do 100 tisíc Kč)

Zeleň u Těšínské a kvetoucí dřeviny v parčíku - 146 hlasů

Street art malba - 77 hlasů

Doplnění herních prvků pro děti - 34 hlasů

 

Venkovní posilovna pro všechny

Lokalita: Opava- Kateřinky, před ZŠ E. Beneše

Cílem nápadu je vybudování workoutového hřiště na travnaté ploše v blízkosti ZŠ E. Beneše.

Předkladatelka navrhuje vybudovat hřiště, které by v této velmi obydlené části města sloužilo starším dětem, teenagerům i aktivním sportovcům. Dětských hřišť pro malé děti je v lokalitě spousta, ale zázemí pro mládež a sportovce zde zcela chybí.

Hřiště pro jaktařské děti

Lokalita: Opava -Jaktař, na ulici Pavlovského

Cílem nápadu je vybudovat dětské hřiště v Opavě -Jaktaři, kde žádné takové zařízení v současnosti není. Nejbližší hřiště se nachází až v Městských sadech, což je 2 km daleko.

Předkladatelka navrhuje vybudovat malé dětské hřiště na ulici Pavlovského, které by sloužilo zejména dětem předškolního a mladšího školního věku, jež žijí v Jaktaři a nemají kde trávit volný čas.

Workoutové hřiště a herní prvek pro ŠD a ZŠ Otická

Lokalita: zahrada ZŠ Otická

Cílem nápadu je vybudovat malé workoutové hřiště a herní prvek pro mladší děti na pozemku školní zahrady při ZŠ Otická.

Předkladatelka navrhuje vybudovat workoutovou sestavu, která by sloužila nejen žákům školy, ale také veřejnosti, pro niž je zahrada otevřena v odpoledních hodinách. Workoutové hřiště by měl doplnit také herní prvek pro mladší děti, který by podporoval jejich hbitost a obratnost.

Zeleň u Těšínské a kvetoucí dřeviny v parčíku

Lokalita: křížení ulic Těšínská a Jiráskova

Cílem nápadu je vytvoření klidnějšího bydlení pro místní obyvatele a esteticky přijatelnějšího prostoru pro všechny procházející.

Předkladatelka navrhuje upravit malý parčík na křížení ulic Těšínská a Jirásková (revitalizace zeleně, doplnění lavičky a koš), a také osadit travnatý pruh podél ulice Těšínská kvetoucími dřevinami.

Street-art-malba

Lokalita: Městské lázně

Cílem nápadu je úprava půlkruhového betonového vstupu do Městských lázní, který je v současnosti zašlý a poničený vandaly.

Jednalo by se o tematickou malbu moře s velrybou a potápěčem, která by oživila nejen vstup samotný, ale také celou ulici.

Doplnění herních prvků pro děti

Lokalita: křížení ulic Mlýnská a Ovocná

Cílem nápadu je dobudování parku a dětského hřiště, které zde vzniklo v loňském roce.

Předkladatel navrhuje doplnit stávající hřiště o další herní prvky a taky dokončit revitalizaci celého prostoru tak, aby zde vzniklo klidové místo, kde mohou místní obyvatelé trávit volný čas.

Seznam nepodpořených Nápadů pro Opavu 2021

Bike park na Hliníku

S pozemkem současného bike parku má město několik záměrů, které jsou momentálně v řešení. Současně probíhá v této lokalitě také územní studie. Z těchto důvodů hodnotitelé navrhli vyřazení nápadu z participativního rozpočtu Nápadů pro Opavu 2021.

Zastávka MHD na křížení ulic Mostní a Sadová

Vybudování zastřešené zastávky svým charakterem nespadá do Nápadů pro Opavu. Z tohoto důvodů byl nápad vyřazen a předán jako podnět k řešení Technickým službám Opava. Od instalace hernách prvků, které předkladatel navrhoval umístit v blízkosti zastávky, bylo z důvodu bezpečnosti upuštěno.

Křižovatka ulic Fügnerova – 28. října

Předkladatel navrhnul řešení nepřehledné křižovatky ulic Fügnerova – 28. října formou instalace dopravních zrcadel. Řešení křižovatek ovšem nespadá svým charakterem do Nápadů pro Opavu, proto byl nápad vyřazen. Řešením podnětu se v současnosti zabývá příslušný odbor opavského magistrátu.

Cyklostezka – bezbariérová úprava

Most, jež měl být dle navrhovatele bezbariérově upraven, nestojí na pozemku města, nýbrž na pozemku ČR, což je v rozporu s výzvou Nápadů pro Opavu 2021. Dalším důvodem k vyřazení nápadu byla částka realizace, která by překročila stanovenou hranici 400.000 Kč.

Veverky a veverčáci

Návrh na vybudování lesní školy je v rozporu s výzvou Nápadů pro Opavu 2021, jelikož by se nejednalo o veřejně přístupný objekt. Lesní školka by byla určena omezené skupině 10 – 15 dětí. Dále je nápad v kolizi s revitalizací okolí Stříbrného jezera, jež v současnosti probíhá.

Pítka a koupátka pro ptáky a jiné živočichy

V případě tohoto nápadu hodnotitelé navrhli vyřazení z důvodu, že v blízkosti se nachází velká kašna, kde se živočichové mohou napojit. Dalším důvodem byla také složitá péče o případná pítka a koupátka. Současně byl také podán nápad s komplexním řešením území u Ptačího vrchu včetně vodního prvku.

Ptačí hodinka

Tento nápad byl vyřazen z důvodu, že realizace není zamýšlená na pozemku města, což je jedna z hlavních podmínek výzvy Nápadů pro Opavu 2021.