Opavské Slezsko

  • Staňte se cestovatelem, který s touhou po kráse a poznání vstupuje do pohádkového světa zámeckých komnat a parků, obdivujte tajemství různých historických objektů. Objevte poklady, které zůstanou v klenotnici vašich vzpomínek.
  • Obdivujte zručnost našich předků, nahlédněte do tajů řemesel, projděte se přírodou nesoucí znaky tvůrčího potenciálu člověka. Poznejte kouzlo technických památek, jimiž je tento region doslova protkán.
  • Nechejte se ukolébat tichem lesů, prozkoumejte naučné stezky, užijte si výlov rybníka nebo vzdejte hold některému z památných stromů. Zdejší příroda je výjimečná v každém ročním období, v každém okamžiku dne. A výjimečné budou i chvíle, které v ní strávíte.
  • Sjeďte řeku Moravici nebo Opavu, zkuste pokořit cvičné skály, zahrajte si golf, jděte si zaplavat do bazénu nebo některého z přírodních jezer, prověřte komfort zdejších moderních sportovišť či jen tak relaxujte. Možností je více než dost. Jedno je jisté: tady se nudit nebudete!
  • Navštivte interaktivní expozice, projděte se skanzeny připomínajícími život našich předků, věnujte svou pozornost lidovým slavnostem i hudebním festivalům. Rozhodně si nenechejte ujít zážitek spojený se zdejší tradiční gastronomií, která je originální stejně jako region, k němuž patří.

Podívejte se na turistického průvodce - odkaz k prohlížení, se kterým můžete začít objevovat krásy zdejšího regionu.

Tipy na významné akce

Týden slezské kuchyně (duben)

  • Tato dnes již tradiční akce dává vzpomenout na kulinářský odkaz našich předků, upozorňuje na regionální producenty potravin a nápojů a vrací regionální kuchyni na jídelní lístky místních restaurací a hospůdek. Probíhá v měsíci dubnu a zapojují se do ní restaurace z celé oblasti Opavského Slezska. Během Týdne Slezské kuchyně restaurace zařadí do svého menu regionální pokrmy a návštěvníci tak mají možnost ochutnat několik desítek jedinečných pokrmů, hodnotit jejich chuť, rozmanitost a také samozřejmě vzhled.  

Opavská vinná stezka (duben

  • Projděte se Opavou a zastavte se ve vybraných vinotékách, restauracích a ochutnávejte z široké nabídky vín. Stačí přijít do kterékoliv vybrané provozovny a trasu stezky si určit dle svého zvážení.

Opavská dvanáctka (květen)

  • Opavská dvanáctka zve všechny milovníky piva na trasu Opavou, na které se můžete vydat a ochutnávat z nabídky méně známých piv menších pivovarů. V rámci stezky byly v minulosti součástí zajímavé přednášky, promítání filmu nebo soutěž.

Burčáková stezka (září)

  • Burčák je moravskou specialitou, která si získává rok od roku vyšší oblibu i u nás v Opavském Slezsku. Důkazem byl mimořádný zájem návštěvníků hned o první burčákovou stezku v roce 2016. Akce se účastní prodejci z řad vinoték, kaváren, obchodníků i hostinských. Návštěvníkům se tak v tento den nabízí příjemná procházka Opavou, srovnání burčáků i setkání se známými.

Opavský vinný trh (říjen)

  • Tato akce se řadí mezi oblíbenou společenskou a kulturní událost v Opavském Slezsku. Ctí a navazuje na tradici obchodu s vínem ve Slezsku. Smyslem akce je ale také upozornit na kvalitní moravská a česká vína před dovozem, a také prodejce vína, kteří spadají výhradně do oblasti Opavského Slezska. V současné době si mohou návštěvníci vybrat z více než dvaceti vinařství a sto padesáti přívlastkových vín výhradně tuzemské produkce. Z pódia je baví vystoupení místních skupin různých žánrů, jako rock, pop i jazz.

Svatomartinská vinná stezka (listopad)

  • Tradice Svatomartinského vína vychází z koloritu českých zemí a především Moravy. Název získalo od prvního symbolického ochutnávání 11. listopadu na den sv. Martina. K pohodě těchto chvil přispíval blížící se advent, spojený s předvánočním půstem. Svatý Martin byl proto dobou bohatého hodování a bujarého veselí a od toho se odvíjí tradiční spojení Svatomartinského vína a svatomartinské husy. Do Svatomartinské vinné stezky se každý rok zapojuje několik prodejců z řad vinoték, kaváren a restaurací.