Bezbariérové zastávky MHD v Opavě 2017

Upraveno: 10.02.2020
Ilustrační obrázek
Stav projektu: Povedlo se
Plány: Plán udržitelné městské mobility / Strategický plán města
Indikátory: Mobilita a místní přeprava cestujících / Spokojenost obyvatel s místním společenstvím
Realizace: 08/2017 – 11/2017
Registrační číslo projektu: 237 - Bezpečnost 2017
Poskytovatel dotace:
Zhotovitel: STRABAG a.s.
Celkové náklady projektu: 5.038.335,94 Kč
Celková výše dotace: 3.876.585,73 Kč

 

Cílem projektu je prostřednictvím technických opatření upravit zastávky městské hromadné dopravy pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace na území města Opavy. Projekt bude realizován ve spolupráci s Městským dopravním podnikem Opava (MDPO).

Přestavba by měla začít k 1.8.2017 a týkat se bude například zastávek Vaníčkova, Anenská, Ostroj, Jatky, SME, Šeděnkova, Švédská kaple, U Jaktarky, Jaktař – škola, Hradecká, Olbrichova  či Horovo náměstí.

Již od roku 1990 dochází k postupné revitalizaci města Opavy, zejména jeho centra, projevující se zejména ve výrazném zklidnění dopravy ve prospěch pěších a cyklistů. Při postupné revitalizaci Opavy vedení města klade důraz na taková řešení, která zkvalitňují podmínky života osob se sníženou schopností pohybu a orientace. Lze konstatovat, že při naplňování „Programu regenerace MPZ“ se podařilo dosáhnout tohoto, že historické jádro města Opavy, které je památkově chráněno, je již plně bezbariérové a následná regenerace města Opavy s důrazem na odstraňování bariér pro osoby se sníženou schopností pohybu a orientace dovedou Statutární město Opavu mezi města s propracovaným systémem bezbariérového pohybu.